Over GC Felix Sohie

Het huidige gemeenschapscentrum Felix Sohie werd op 30 juni 2012 plechtig in gebruik genomen. Het werd genoemd naar de grondlegger van de Belgische druiventeelt onder glas, wiens borstbeeld je in de serre terugvindt.

Het gebouw werd ontworpen door architectenbureau Planners (Antwerpen). Opvallend is de grote serre, een overdekt 'cultuurplein' dat 'binnen' en 'buiten',  de zuidvleugel en de noordvleugel met elkaar verbindt. De serre is een expliciete verwijzing naar de druivenserres van weleer, naar het ‘Glazen Dorp’ dat Hoeilaart ooit was.

Bouw GC Felix Sohie - december 2010
Bouw GC Felix Sohie - december 2010
In de nieuw gebouwde noordvleugel vind je de theaterzaal en de bibliotheek. In de gerenoveerde zuidvleugel bevinden zich de kleinere zalen, ateliers en lokalen. Hier herken je nog de oude trappen en de structuur van de ‘gemeenteschool’ die zich op deze plaats bevond. De school werd opgetrokken in 1929 naar een ontwerp van architect Raymond Foucart. Daarvoor reeds werd hier in het oude gemeentehuis gemeentelijk onderwijs georganiseerd.

De gemeenteschool sloot op 30 juni 1983. In de jaren die volgden werden de klaslokalen in gebruik genomen als bibliotheek, vergaderzalen, verenigingslokalen, leslokalen voor het volwassenenonderwijs, … De vroegere turn- en feestzaal met podium werd in 2000 uitgerust met een uitschuifbare tribune en kreeg de allure van een theaterzaal. In 1984 nam de nieuwe vzw Cultuurcentra het beheer van de feestzaal over.

Afterworkparty in GC Felix Sohie
Afterworkparty in GC Felix Sohie
Het ‘Felix Sohiecentrum’ werd het kloppende hart van het Hoeilaartse socio-culturele leven. Kers op de taart was de erkenning door de Vlaamse overheid als gemeenschapscentrum in 2002. In februari 2003 werd de raad van beheer GC Felix Sohie opgericht.

Doch, de oude ruimtes van het centrum voldeden niet meer aan de noden van het hedendaagse gemeenschapsleven. Via een ‘open oproep’ van de Vlaamse Bouwmeester dienden vijf architectenbureaus een voorstel in. De jury bestaande uit externe experts, de gemeentelijke administratie en het gemeentebestuur kozen voor het concept van het bureau Planners, dat het meeste voldeed aan de eisen en wensen van het gemeentebestuur en het verenigingsleven. Het resultaat mag er zijn!